Sh*t Load of Tubes Pavilion

Client: Art in the Open 2015
Place:
Program: /
Size: 75sf
Cost: $100
Year:

In sourcing material for this year’s recyclable installation for Art in the Open festival, we found that the paper tubes used in the transportation of carpet and flooring were readily available. Drawing on the strength of paper tubes in a vertical orientation, we studied the architectural potential of the paper tubes’ cross-section. The roof structure was design as an irregular grid with multiple 6” paper tubes placed upright and joined as a single surface. This surface was built in four modules for easy displacement and assembly on the site. The pavilion’s curved walls were constructed out of rhythmically spaced 8’ carpet tubes.

The pavilion’s serpentine plan evolved from its siting and the relationship of two adjacent trees in the park. Entry to the pavilion is expressed as a narrow corridor that expands to the scale of an intimate room with a seat. The curvature of the walls gently directs users and differentiates the qualities of the space.

The Sh*t Load of Tubes Pavilion is BGHJ’s second paper structure and a furtherance of the firm’s exploration of this strong, light, and inexpensive building material. The project was featured on the architecture website Next_Top_Architects.